Hello Aspirants. Welcome to Daily Jankari Current Affairs in Dailyjankari.com. Here we are giving Current Affairs covering important events, which is common for Civil Services, SSC, CDS, Railways, MBA, CLAT, all the bank exams and other state level competitive exams.

PERCENTAGE
PERCENTAGE QUANTITATIVE APTITUDE MOCK TEST SET 1
January 17, 2016
0

1) Due to rise of 20% in the price of refined groundnut oil, a family is forced to buy 1 kg less for Rs 180.Find the original price of refined groundnut oil per kg.
(a)Rs 36
(b)Rs 40
(c )Rs 32
(d)Rs 30
(e)None

Answer

Sol:- D

[collapse]

2) In an examination Raja secured 36% marks and failed by 8 marks and his friend Sudhir got 45% marks and obtained 10 marks more than the minimum marks to pass.Find the maximum number of marks and minimum percentage necessary to pass the examination?
a)200 & 40%
(b)250 & 50%
(c )150 & 35%
(d)None

Answer

Sol:-A

[collapse]

3) If the price of sugar is increased by 15% then by what % a family must reduce its consumption of sugar so that there is no change in the expenditure.
(a)15%
(b)23%
(c )16%
(d)13.04%
(e)None

Answer

Sol:- D

[collapse]

4) Due to reduction in the price of apples by 10%, a customer can buy 2 kg of apples more for Rs 180.Find the original price of apples per kg.
(a)Rs. 13
(b)Rs 12
(c )Rs 11
(d)Rs 15
(e)Rs 10

Answer

Sol:- E

[collapse]

5) In an examination , 40% of the students failed in math, 30% failed in English & 10% failed in both, Find the percentage of students who passed in both subjects.
a) 20 %
b) 30%
c) 40%
d) 50%

Answer

Sol: c

[collapse]

6) 30% of 150 + 40% of 200 = 25% of x. find x .
(a)400
(b)550
(c )450
(d)500
(e)None

Answer

Sol:- D

[collapse]

7) In a library 20% books are in Hindi, 50% of remaining are in English & the remaining 9000 are in various other languages. What is the total number of books in English?
(a)4000
(b)3000
(c )2250
(d)None

Answer

Sol:- D

[collapse]

8) The salaries of A & B together amount to Rs. 2000/- A spent 95% of his salary & B spent 85 % of his salary, if now their savings are same, what is A’s salary.
(a)1500
(b)1250
(c)750
(d)1800
(e)None

Answer

Sol:- A

[collapse]

(9) A rupee is devalued by 〖12〗_2^1%. To buy the same article as before the buyer has to pay more by
(a)8 2⁄3%
(b)12 1⁄2%
(c)18 3⁄4%
(d)14 2⁄7%
(e)None

Answer

Sol:- D

[collapse]

(10) In two successive years, 104 & 96 students of a school appeared at the final examination & 75% & 〖87〗_2^1% passed respectively. The average % of passing is
(a)80
(b)81
(c )82
(d)85
(e)86

Answer

Sol:-B

[collapse]